Een ongewone ramadan

Het coronavirus maakt ook van de ramadan – de islamitische vastenmaand – een bevreemdende ervaring voor de moslims in onze regio. Normaal beleven moslims de ramadan met familie en vrienden en gaan ze ook bijna dagelijks bidden in een gebedshuis. Dat kan nu niet in deze coronatijd.

Akkacha Benazzouz woont op een steenworp afstand van ons bewegingsgebouw. In niet-corona tijden zouden we voor onze babbel afgesproken hebben in “Medina”. Hij baat dit Marokkaanse thee- en eethuis al 8 jaar uit met veel passie, in hartje Leuven.

Als rasechte Leuvenaar woont Akkacha al bijna 60 jaar in Leuven. Op zijn 10de kwam hij vanuit Marokko naar België. Hij voelt zich thuis in Leuven. Hij wil ook dat zijn klanten zich thuis voelen in Medina, rond de theepot en de lekkere tajine schotels.

Solidariteit

Maar net zoals alle cafés en restaurants is eethuis Medina gesloten in coronatijd.

En daar begint het verhaal van Akkacha: “We krijgen nu regelmatig bestellingen binnen. Niet van studenten, ons normale doelpubliek, maar van buren en vrienden.  Zij bestellen uit sympathie en als een vorm van solidariteit.” Het typeert Akkacha, dat zijn verhaal start met vormen van solidariteit die hij zelf ervaart.

“Ik klaag niet”, vertelt hij minzaam, “er zijn mensen die heel zware tijden doormaken. We leven hier nog in een comfortzone. De gezondheidszorg hier is fantastisch. Regelmatig bel ik met vrienden en familie uit Marokko. We maken ons zorgen over de thuislanden. Net zoals mijn vrienden uit Congo en Kameroen. Mijn geloof helpt me en moedigt me aan om het leven te leven zoals het is. Ik vind rust in het gebed.”

Mijn geloof helpt me en moedigt me aan om het leven te leven zoals het is

Iftar

De ramadan is gestart eind april.  Voor moslims  zal dit een totaal nieuwe ervaring zijn in deze coronatijd. Traditiegetrouw is het breken van de vasten elke avond, de iftar, een heel sociaal gebeuren, samen met je gezin, buren , vrienden…  Maar nu zullen alle maaltijden thuis gehouden worden en alleen met familieleden die in dat huis wonen.  Ook de publieke iftar van zaterdag 9 mei in het stadspark van Leuven, gaat niet door.

In normale omstandigheden gaan heel wat oudere mensen dagelijks in de namiddag even naar het gebedshuis. Dat kan niet meer. Ook het wekelijkse vrijdaggebed in de moskee valt weg. “Oudere mensen passen zich gemakkelijk aan”, vertelt Akkacha. “Zij ervaren heel wat troost tijdens hun dagelijkse gebeden. Ze zijn vooral heel erg bezorgd over hun kinderen en kleinkinderen.”

Social media

“Wat de organisatie van ramadan en vrijdaggebed betreft, volgen we nauwgezet de algemene Belgische richtlijnen die voor iedereen gelden.

“Gelukkig gebruiken velen WhatsApp  en andere sociale media om elkaar te informeren.

Mijn analfabete tante gebruikt WhatsApp om te communiceren met haar kleinkinderen in Duitsland. door smileys te versturen. En die communicatie lukt wonderwel.”

Bewuster leven

“Ik dacht dat ik heel bewust leefde, maar corona heeft me toch weer nieuwe dingen geleerd”, geeft Akkacha toe. “Ik krijg soms kippenvel als ik zie hoe mensen elkaar helpen. Mijn twee dochters werken in Gasthuisberg. Ik ben elke keer weer blij als ik hen zie of hoor. Ik leer weer meer geduld oefenen.  De tijd die je doorbrengt met je kinderen is zo kostbaar. Mijn schoonmoeder is zwaar ziek en dementerend. Ze heeft extra zorgen nodig. Het leven is zo kwetsbaar.”

Hoop

“Ik hoop dat we leren uit deze coronatijd.  Dat we blijven beseffen dat geld niet alles kan oplossen, maar dat het uiteindelijk draait om solidariteit en zorgen voor andere mensen. Ik hoop dat we meer ons hart zullen gebruiken dan ons verstand. Dat we de hoop nooit opgeven. Hoop is zo’n mooie universele menselijke waarde, die geldt voor iedereen, over diverse levensbeschouwingen heen.

En dat we elkaar terug blijven ontmoeten.

Als Medina straks terug opengaat zal de thee klaarstaan !”